2012. október 27., szombat

Homok a Gépezetben!

  
Különös aktualitása van a témának, mivel épp múlt héten írtam a housing rendszerről és az azt érintő reményeimről, tegnap pedig nagyon hasonló témában kezdett el a blogoszféra mozgolódni, azzal az apró különbséggel, hogy nem a GW2-t tárgyalták, hanem a hamarosan érkező Rift kiegészítőről, a Storm Legion-ről.
Namost, hadd kezdjem pár szóval a fejlesztőkről először. Ugyan sohasem játszottam a Rifttel, és valószínű a közeljövőben nem is kezdek bele, az alapján amit olvastam mindenfelé (és _sokat_ olvasok), a Trion rendkívűl szimpatikus fejlesztőcsapat, igazi profikkal megrakva, akik a review-k alapján egy kiváló klasszikus vidámpark  MMO-t raktak össze, amely iszonyatos mennyiségű extra tartalommal és feature-rel lett azóta továbbfejlesztve. Az infok alapján a Rift már startkor relatíve bugmentes volt és érdemes észrevenni, hogy egyike azon nagyon kevés címnek, amely továbbra is fizetős, ez pedig a Tortanic időkben nagyon nagy szó. A Trion kommunikációja alapján a Rift nyereséges, kiváló keverékben vannak jelen a folyamatosan elkötelezett valamint időről időre visszatérő játékosok; a nyugalom pedig, ami a stúdió felől árad mindezt alá is támasztja, nem kommunikációs kaszkadőrmutatványról van szó. Mindent egybevetve a Trion az egyetlen olyan MMO fejlesztő csapat Arenanet mellet, akinek a munkáját látatlanban is nagyra becsülöm, és habár a Rift talán kimarad már nekem (de próbáljatok meggyőzni pls), egész biztos hogy a következő projektjüket nagyon komolyan szemmel fogom követni.

Visszatérve tehát a témára, amit itt most szeretnék kiemelni, az a béta alatt lévő Storm Legion-nel érkező housing rendszer (a többiről a linkek mögött, valamint Riftes oldalakon), amit nagyon remélem, hogy el fognak lopni Arenanetnél, és esetleg tovább is fejlesztik. Elsősorban azért írok újra erről, mert úgy fest Trion részben már meg is csinálta, amiről fantáziáltam itt, szóval igazából most magamat is jól megdicsérem, hogy milyen jó foteldesigner is vagyok én:) Miről is van szó?

A saját otthonra ácsingózó játékosok egy zsebdimenziót kapnak, amely a valós terület egy másolata lesz, kicsit hasonlóan a GW2 home instance-ához. A trükk az, hogy a játékosok szinte mindent megváltoztathatnak, gyakorlatilag ez a terület a vászon, amelyre a műveszek alkothatnak. Minden átméretezhető, minden áthelyezhető, óriási mennyiségű személyre szabhatóság (tereptárgyak, bútorok, textúrák, stb) és szabadság áll rendelkezésre. Még az ég színe és a felhők is kicseréhetőek. Egyesek labirintust építettek a tereptárgyaikból, mások fejjel lefel épített szobákat teremtettek. Van aki jumping puzzle-t csinált, hasonlóan a GW2-es ugrálósdikhoz hasonlóan.
Minden housing rendszer kapcsán a legfontosabb kérdés: Miért? Miért csináljak bármit a saját szórakoztatásomra, miért menjek a saját instanceomba. A GW2 – mint azt már tárgyaltuk – egyelőre nem kezd semmit ezen a fronton (hangsúly: egyelőre). Nos, Trion a következőket teszi: beállíthatod, hogy publikus legyen az instance (lásd, amit írtam múlt héten), tehát bárki bemehet és megcsodálhatja az alkotásodat. És hogyha ez nem volna elég, lesz egy like rendszer is, bárkinek az instace-át likeolhatod, és a játék rangsorolja a legtöbbet kapott otthonokat. Várhatóan erős motiváció lesz a legmenőbb hely létrehozása, az pedig hogy bárki bemehet másokhoz, erősíteni fogja az játékosok alkotói vénáját, ötleteket lophatsz másoktól, minijátékokat hozhatsz létre, pl említett jumping puzzle. Honlapokra és galériákra számítok, amelyek a legjobb alkotásokat összegyűjtik. Nagyon komoly szocializációs aspektussal fogja tehát Trion megfejelni a játékát, ami várhatóan óriási siker lesz. És ne feledjük, hogy ez még csak béta fázis, az idő előrehaladtával a játékosok egyre kifinomultabb és kreatívabb dolgokat fognak alkotni, a készítőknek pedig igen egyszerű lesz néhány új eszközt bedobni az eszköztárba, hogy ne laposodjon el a dolog.
Úgy gondolom, valahogy így kell a housing rendszert jól megalkotni, és egyúttal így kell ügyesen a homokot becsempészni a vidámparkba, megmutatva hogy a két műfaj nem zárja ki egymást teljesen. Fenti blogon is megemlítik, hogy a vidámpark típusú játékoknak az egyik legnagyobb gondja, hogy a tartalom fogyasztás mindig sokkal gyorsabb mint a készítők tartalomteremtő képessége. Az ehhez hasonló jól megtervezett és jól kivitelezett sandbox elemek jelentősen növelhetik a vidámpark típusú játékok időtállóságát, mivel a játékosok tartalomgeneráló képessége mindig nagyobb (végtelen) lesz mint a fejlesztőké, akiknek mindig véges erőforrások állnak a rendelkezésükre.
Remélem látni fogunk hasonlót a GW2-ben is hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése