2012. június 30., szombat

Variance bLog: Crafting Bemutató

Crafting: tippek, tanácsok, szakma bemutatók 1. rész


A crafting nekem mindig is egy kedvelt elfoglaltság volt az MMO-kban és RPG-kben, ezért ez a terület volt az egyik, amelyikbe mélyebben beleástam magam a béta hétvégéken. Az Enchanter-en kívül minden szakmát kipróbáltam már, ezért úgy gondoltam eljött az ideje, hogy írjak egy kicsit arról, mit is várhatunk ettől a területtől a Guild Wars 2-ben, hogyan érdemes hozzákezdeni, és mit érdemes tudni róla. Akiknek teljesen új ez a crafting dolog, azoknak érdemes elolvasni Endrosz, kezdőknek írt cikkét.
Először is jöjjön pár tipp azoknak, akik a mesterségek űzésére vállalkoznak.
  • Amint teheted, szerezd be mind a három gyűjtögető eszközt (csákány, fejsze, sarló), hiszen bárki tud gyűjtögetni mind a három nyersanyagforrásból. Ha nem is tervezel olyan szakmát, amihez mondjuk fa alapanyag kell, akkor is megéri gyűjteni azt. A bankodban bőven van hely neki és később még hasznos lehet. Ha éppen pénzre lenne szükséged, akkor eladhatod a Trading Post-on, illetve később fel is használhatod, ha az adott nyersanyagnak megfelelő szakmát is felveszed. Nem mellékes az a tapasztalat pont sem, ami a nyersanyag begyűjtéséért jár. A gyűjtögetéshez egy napi achievement is jár, aminek a fokozatos teljesítéséért, szintén tapasztalati pontokat kapunk.
  • A szakmákkal gyártható első felszerelések 10-es szinttől használhatóak, így egészen ezen szint eléréséig ráérünk gyűjtögetni (ez alól kivétel a Cook, ott vannak ételek, amelyeknek nincsen szintkorlátja). Ha azonban valamelyik szakmánkkal tudunk táskát gyártani, akkor azokat érdemes minél előbb elkészíteni, hogy bőven legyen helyünk a kalandozások közben.
  • Mindig legyen nálunk salvage kit, hogy a szakmánknak megfelelő felszereléseket össze tudjuk törni. Ha például a Tailor-t vettük fel akkor a light armor-okat érdemes összetörni, az így nyert alapanyag jól fog jönni a szakmához. Ezzel a módszerrel helyet is megtakaríthatunk a táskánkban, hiszen a játék elején eléggé szűkösen leszünk, ilyen téren.
  • Első karakternél érdemes felvenni valamelyik páncélgyártó szakmát, hiszen minden ilyennel tudunk táskákat gyártani, amik nagyon jól fognak jönni. Minél több a hely, annál ritkábban kell kereskedőhöz futkosni. Ez különösen fontos lehet olyan kaszt esetében, amelyik sokféle fegyvert tud használni.
  • Kalandozásaink során eshetnek ritkább crafting összetevők, ezeket semmi esetre se dobjuk el, vagy adjuk el. Jobb kattintással egyszerűen a bankunkba küldhetjük őket, később még jól fognak jönni.
  • Az, hogy mennyi xp-t kapunk egy cucc legyártásáért, függ attól, hogy milyen színnel van feltüntetve az adott tárgy neve. A pirosat még nem tudjuk gyártani, a szürkéért pedig már nem kapunk tapasztalati pontot. A narancssárgáért kapjuk a legtöbbet, majd jön a zöld és a kék. Minél többet gyártunk egy adott tárgyból, annál kevesebb xp-t kapunk érte.
  • Egy-egy recept felfedezéséért rengeteg pont jár, ilyen módon fejlődhetünk a leggyorsabban. Ha a recept egyes összetevői már szürkék is, a felfedezésért akkor is sok xp-t kapunk, így érdemes az ugyanolyan tömegcuccok gyártása helyett a még fel nem fedezett recepteket elkészíteni.
  • Ha olyan szakmáink vannak, amik ugyanazokat a nyersanyagokat használják (például Weaponsmith és Jeweler), akkor figyeljünk arra, hogy ha az egyik szakmában az adott nyersanyag feldolgozása már szürke, akkor onnantól a másik szakmával dolgozzuk fel, így tapasztalati pontokat kapunk.
Hogyan működik a crafting?
A crafting felület két részből áll. Az egyik az úgynevezett discovery panel. Itt baloldalt találjuk azokat az anyagokat, amelyekkel kísérletezhetünk. Jobboldalt rakhatjuk be a ‘mixerbe’ a kiválasztott anyagot. Ha berakunk egy anyagot, akkor a baloldali listában elszürkülnek azok, amelyekkel nem kombinálható ez az anyag. Jobb oldalt lent pedig láthatjuk, hogy mennyi felfedezetlen recept használja még a berakott anyagot.
Néha a feldolgozatlan anyagokkal is lehet kísérletezni, de a legtöbb esetben, először meg kell munkálnunk az alapanyagokat. A receptek felfedezéséről és a különböző szakmákhoz szükséges anyagokról az egyes szakmák leírásánál olvashattok.
A crafing felület második részében találhatóak a receptjeink. Vannak receptek, amelyeket automatikusan megtanulunk, ahogy lépkedünk előre a szakmánkban, de a többséget a discovery panel segítségével szerezhetjük meg. Egyes karma kereskedők is árulnak recepteket, illetve kalandozásaink során is találhatunk párat. A fejlesztők nemrég említették, hogy festékeket is tudunk majd craftolni, de erről egyelőre nincs bővebb információnk.


Ezzel a két anyaggal még egy receptet lehet felfedezni, de az ahhoz szükséges összetevő nincs nálunk (minden anyag szürke).
Szakmák
Úgy gondolom, az első fontos döntés mindig az, hogy milyen szakmákat vegyünk fel. Mint tudjátok, 8 szakma van a játékban, ebből kettő lehet aktív egyszerre. A szakmánkat azonban le is válthatjuk és ekkor nem veszik el az, amit eddig elértünk a leadott mesterségünkben. Minél fejlettebb szakmára akarunk visszaváltani, annál több pénzt kell kipengetnünk. Szintenként 10 bronzzal nő a visszaváltás ára. Ez az jelenti, hogy ha egy teljesen maxos szakmát akarunk újra felvenni, akkor 40 ezüstöt kell kiköhögnünk (ami lássuk be, nem egy nagy összeg egy fullos szakmáért).
Kezdő karakterként azonban még nem nagyon lesz pénzünk, nyersanyagunk, időnk arra, hogy 2-nél több szakmát húzzunk egyszerre, így fontos, hogy a megfelelő két szakmát válasszuk. Épp ezért, jó ha tudjuk, hogy mit nyerhetünk az egyes mesterségekkel.

Armorsmith

Ajánlott kasztok: Guardian, Warrior
Fő alapanyagok: Ércek, textilanyagok
A páncélkovács mesterséggel nehéz páncélokat készíthetünk. A receptek egyelőre csak egy bizonyos szintig ismertek, így jelenleg még nincs teljes rálátásunk arra, hogy magasabb szinteken tudunk-e még valami mást is készíteni. Jelenleg a páncélokon (sisak, vállvért, mellvért, kesztyű, lábszárvért, csizma) kívül készíthetünk még ládákat, illetve rúnákat és insignia-kat, amelyekkel különböző stat-okat rakhatunk a vértjeinkre.
Az eddig ismert receptek fő alapanyagai az ércek, amelyeket bányászással, illetve a fém fegyverek és páncélok összetörésével tudunk megszerezni. A másik fontos alapanyag a különböző textilanyagok, ezeket leölt ellenfelekben találhatunk, valamint a könnyű páncélok összetörésekor is hozzájuk juthatunk.
A receptek felfedezése roppant egyszerű. Először is el kell készítenünk az adott páncéldarab két összetevőjét (ezeket az összetevőket automatikusan megtanuljuk az adott szinteken). Például, egy mellvért a belső kitöltésből (padding) és a külső burokból (panel) áll. Ennek a két összetevőnek az elkészítéséhez kizárólag valamilyen ércre (az összetevő szintjének megfelelőre) illetve textilanyagra van szükség. Azonban ezzel a két összetevővel még csak egy egyszerű mellvértet készítenénk. Ahhoz, hogy új recepteket fedezzünk fel, szükség van egy harmadik összetevőre, amelyeket a ritka crafting anyagokból készíthetünk el. Ilyen anyagokat ellenfelek megölésekor találhatunk, mindegyiknek van egy rá jellemző forrása, például a Vial of Weak Blood-ot gyakran dobják a denevérek és a skale-ek, a Tiny Venom Sac-et pedig a pókok.
Ha van ilyen ritka anyagunk, akkor annak segítségével készíthetünk egy Insignia-t, ami a harmadik összetevőnk lesz a mellvérthez. Ha megvan mind a három összetevő (panel, padding, insignia), akkor nincs más dolgunk, mint berakni ezt a három tárgyat a felfedező felületre és máris van egy új receptünk és egy mellvértünk.
Az insignia-k adják a páncélunkra a bónusz stat-okat. Minden ritka anyagból egy adott stat készíthető, például a Vial of Weak Blood, az a Power-t növeli, tehát, ha ezzel az insignia-val készítjük el a páncélunkat, akkor azon plusz Power lesz.
Vannak olyan receptek, amikhez szükségünk lesz olyan anyagra, amely csak bizonyos kereskedő NPC-knél vásárolható. Például, ha bronzot szeretnénk készíteni, ahhoz szükséges lesz az általunk bányászott rézre és a kereskedőtől vásárolt ónra (tin).
A rúnák és ládák receptjeit felfedezéssel szerezhetjük meg. Szerintem a crafting fontos része, hogy magunk találjuk meg ezeket a recepteket, így nem írnám le ide ezek összetevőit. De, akiket érdekel, az eddig ismert receptek és alapanyagaik megtekinthetőek a GW2DB.com Armorsmith részén.

Leatherworker

Ajánlott kasztok: Engineer, Ranger, Thief
Fő alapanyagok: Bőr- és textilanyagok
A bőrműves mesterséggel közepes páncélokat, ruhákat készíthetünk. A receptek egyelőre csak egy bizonyos szintig ismertek, így jelenleg még nincs teljes rálátásunk arra, hogy magasabb szinteken tudunk-e még valami mást is készíteni. Jelenleg a páncélokon (sisak, vállvért, mellvért, kesztyű, lábszárvért, csizma) kívül készíthetünk még zsákokat, illetve rúnákat és insignia-kat, amelyekkel különböző stat-okat rakhatunk a vértjeinkre.
A leatherworker a tailor mellett az a szakma, amelyhez jelenlegi tudásunk szerint nem kell semmilyen gyűjtögető szerszám. A bőr- és textilanyagok a leölt ellenségekben találhatóak, illetve könnyű és közepes páncélok bontásakor juthatunk hozzájuk.
A receptek felfedezése roppant egyszerű. Először is el kell készítenünk az adott páncéldarab két összetevőjét (ezeket az összetevőket automatikusan megtanuljuk az adott szinteken). Például, egy mellvért a belső kitöltésből (padding) és a külső burokból (panel) áll. Ennek a két összetevőnek az elkészítéséhez kizárólag valamilyen bőr- (az összetevő szintjének megfelelőre) illetve textilanyagra van szükség. Azonban ezzel a két összetevővel még csak egy egyszerű mellvértet készítenénk. Ahhoz, hogy új recepteket fedezzünk fel, szükség van egy harmadik összetevőre, amelyeket a ritka crafting anyagokból készíthetünk el. Ilyen anyagokat ellenfelek megölésekor találhatunk, mindegyiknek van egy rá jellemző forrása, például a Vial of Weak Blood-ot gyakran dobják a denevérek és a skale-ek, a Tiny Venom Sac-et pedig a pókok.
Ha van ilyen ritka anyagunk, akkor annak segítségével készíthetünk egy Insignia-t, ami a harmadik összetevőnk lesz a mellvérthez. Ha megvan mind a három összetevő (panel, padding, insignia), akkor nincs más dolgunk, mint berakni ezt a három tárgyat a felfedező felületre és máris van egy új receptünk és egy mellvértünk.
Az insignia-k adják a páncélunkra a bónusz stat-okat. Minden ritka anyagból egy adott stat készíthető, például a Vial of Weak Blood, az a Power-t növeli, tehát, ha ezzel az insignia-val készítjük el a páncélunkat, akkor azon plusz Power lesz.
Vannak olyan receptek, amikhez szükségünk lesz olyan anyagra, amely csak bizonyos kereskedő NPC-knél vásárolható. Például, egyes receptekhez szükségünk lesz cérnára (Thread), ezt bármelyik craftingos NPC-től beszerezhetjük.
A rúnák és zsákok receptjeit felfedezéssel szerezhetjük meg. Szerintem a crafting fontos része, hogy magunk találjuk meg ezeket a recepteket, így nem írnám le ide ezek összetevőit. De, akiket érdekel, az eddig ismert receptek és alapanyagaik megtekinthetőek a GW2DB.com Leatherworker részén.

Tailor

Ajánlott kasztok: Elementalist, Mesmer, Necromancer
Fő alapanyagok: Bőr- és textilanyagok
A szabó mesterséggel könnyű vértet, ruhákat készíthetünk. A receptek egyelőre csak egy bizonyos szintig ismertek, így jelenleg még nincs teljes rálátásunk arra, hogy magasabb szinteken tudunk-e még valami mást is készíteni. Jelenleg a ruhákon (sisak, vállvért, mellvért, kesztyű, lábszárvért, csizma) kívül készíthetünk még táskákat, illetve rúnákat és insignia-kat, amelyekkel különböző stat-okat rakhatunk a vértjeinkre.
A tailor a leatherworker mellett az a szakma, amelyhez jelenlegi tudásunk szerint nem kell semmilyen gyűjtögető szerszám. A bőr- és textilanyagok a leölt ellenségekben találhatóak, illetve könnyű és közepes páncélok bontásakor juthatunk hozzájuk.
A receptek felfedezése roppant egyszerű. Először is el kell készítenünk az adott ruhadarab két összetevőjét (ezeket az összetevőket automatikusan megtanuljuk az adott szinteken). Például, egy mellvért a belső bélésből (lining) és a külső burokból (panel) áll. Ennek a két összetevőnek az elkészítéséhez kizárólag valamilyen bőr- (az összetevő szintjének megfelelőre) illetve textilanyagra van szükség. Azonban ezzel a két összetevővel még csak egy egyszerű mellvértet készítenénk. Ahhoz, hogy új recepteket fedezzünk fel, szükség van egy harmadik összetevőre, amelyeket a ritka crafting anyagokból készíthetünk el. Ilyen anyagokat ellenfelek megölésekor találhatunk, mindegyiknek van egy rá jellemző forrása, például a Vial of Weak Blood-ot gyakran dobják a denevérek és a skale-ek, a Tiny Venom Sac-et pedig a pókok.
Ha van ilyen ritka anyagunk, akkor annak segítségével készíthetünk egy Insignia-t, ami a harmadik összetevőnk lesz a mellvérthez. Ha megvan mind a három összetevő (panel, lining, insignia), akkor nincs más dolgunk, mint berakni ezt a három tárgyat a felfedező felületre és máris van egy új receptünk és egy mellvértünk.
Az insignia-k adják a páncélunkra a bónusz stat-okat. Minden ritka anyagból egy adott stat készíthető, például a Vial of Weak Blood, az a Power-t növeli, tehát, ha ezzel az insignia-val készítjük el a páncélunkat, akkor azon plusz Power lesz.
Vannak olyan receptek, amikhez szükségünk lesz olyan anyagra, amely csak bizonyos kereskedő NPC-knél vásárolható. Például, egyes receptekhez szükségünk lesz cérnára (Thread), ezt bármelyik craftingos NPC-től beszerezhetjük.
A rúnák és táskák receptjeit felfedezéssel szerezhetjük meg. Szerintem a crafting fontos része, hogy magunk találjuk meg ezeket a recepteket, így nem írnám le ide ezek összetevőit. De, akiket érdekel, az eddig ismert receptek és alapanyagaik megtekinthetőek a GW2DB.com Tailor részén.
Folytatása következik
Ezzel végére értünk az első résznek, a következő részben a fegyverkészítő szakmákat fogom bemutatni, majd az utolsó, harmadik részben a jeweler és cook szakmákat. Mint láthattátok, a páncélkészítő szakmák ugyanarra a szisztémára épülnek, ha az egyiket kiismered, akkor már tudni fogod, hogy mit, hogyan kell csinálni a másiknál. Mivel elég nagy a téma, előfordulhat, hogy kihagytam valamit, ezért ha van bármilyen kérdésetek az első rész tartalmával kapcsolatban, ne habozzatok feltenni, akár még a posztot is frissíteni fogom, ha olyan dolog merül fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése